Acte de care am nevoie pentru notificare

Acte de care am nevoie pentru notificare

Prima faza a procedurii de dare in plata a locuintei se constituie prin notificarea creditorului. Notificarea reprezinta un document informativ prin care debitorul aduce la cunostinta creditorului faptul ca a decis sa transmita dreptul de proprietate asupra imobilului pentru care s-a contractat creditul ipotecar. Scopul notificarii consta in stingerea datoriei izvorate din contractul de credit ipotecar, precum si a penalitatilor aferente acestuia.

Primul gand al oricarui debitor se indreapta catre acte de care am nevoie pentru notificare. Trebuie sa prezentati dosarul contractului ipotecar avocatului dvs pentru examinare si pentru determinarea situatiei juridice concrete in care va aflati. De mentionat este faptul ca aveti oportunitatea de a alege daca notificarea va fi realizata de un executor judecatoresc, de un notar sau de un avocat. Pentru ca situatia se poate complica prin contestatiile in instanta a conditiilor de admisibilitate a procedurii, alegerea unui avocat de catre debitor poate fi un gest prudent si recomandat, in opinia noastra. Clientii ne intreaba in mod recurent „care sunt actele de care am nevoie pentru notificare?”, iar raspunsul nostru prevede invariabil faptul ca toate documentele care sustin detalierea conditiilor de admisibilitate a cerererii (indeplinite cumulativ, potrivit legii) trebuie sa fie supuse analizei de catre expertii juridici.

Ulterior, se realizeaza notificarea, potrivit conditiilor legii. Documentul trebuie sa cuprinda stabilirea unui interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantii institutiei de credit se pot prezenta la notarul recomandat de debitor pentru incheierea actului translativ de proprietate.

Potrivit alin. (3) din art. 5, prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 30 de zile, iar in aceasta perioada se suspenda orice plata catre creditor. Documente care survin sunt intocmite de reprezentantul legal al debitorului, respectiv al creditorului: cu minimum trei zile libere inainte de prima zi de convocare la notar partile trebuie sa trimita inscrisurile necesare actului de dare in plata.

La intrebarea exista si alte acte de care am nevoie pentru notificare? Raspunsul este nu, cu mentiunea ca prin inaintarea acesteia, complexitatea spetei se poate aprofunda, in cazul in care institutia de credit refuza conformarea in acord cu notificarea, contestand conditiile de admisibilitate a procedurii. Daca nu se admite contestatia creditorului in instanta, creditorul are obligatia de a se prezenta inaintea notarului, in acord cu notificarea prealabila, in termen de 10 zile de la data respingerii definitive a contestatiei. Exista cateva documente care sunt solicitate pe parcursul solutionarii in instanta a contestatiei, cererii de recunoastere a stingerii obligatiilor izvorate din contractul de credit ipotecar si a formularii inscrisurilor pentru constituirea si semnarea actului transmisiv de proprietate, dar toate acestea sunt explicate clientului pe parcurs, in functie de situatia concreta de natura juridica, pe care o confrunta.