Cat dureaza procedura darii in plata
Intrebarile privind durata procedurii darii in plata sunt rezonabile si recurente din partea clientilor nostri, cu atat mai mult cu cat legea nr. 77/2016 a fost apreciata pentru rapiditatea termenelor cu care opereaza. Potrivit legii, in maximum 34 de zile de la data notificarii institutiei de credit, care poate fi bancara sau nebancara, se pot stinge obligatiile debitorilor, izvorate din contractul ipotecar.
Cum stau insa lucrurile din punct de vedere tehnic si cat dureaza procedura darii in plata? Termenele depind de complexitatea spetei juridice. In mod obisnuit, dupa transmiterea notificarii catre institutia de credit, aceasta are dreptul de a formula o contestatie impotriva notificarii, in maximum 10 zile de la data comunicarii ei. Contestatia se solutioneaza de catre instanta din circumscriptia in care domiciliaza consumatorul, prin citarea ambelor parti. In urma hotararii de pronuntare asupra contestatiei, partea interesata poate face apel in maximum 15 zile lucratoare de la comunicare. La 10 zile de la respingerea definitiva a contestatiei, institutia de credit are obligatia de a se conforma notificarii initiale si de a se prezenta la notar pentru semnarea dreptului de proprietate.
Cat dureaza procedura darii in plata in masura in care nu exista complicatiile survenite in urma contestatiei de catre institutia de credit? In redactarea notificarii initiale trebuie sa se regaseasca un interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantii institutiei de credit pot sa se prezinte la notarul propus de debitor pentru a semna actul de transmitere a dreptului de proprietate. Prima zi de convocare nu poate fi stabilita, potrivit alin. (3) din art. 5, „la un termen mai scurt de 30 de zile libere”. Platile catre creditor se suspenda in aceasta perioada. Partile sunt obligate sa transmita inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata cu minimum 3 zile libere inainte de prima zi de convocare la notarul public.
Procedura darii in plata se incheie la data semnarii contractului translativ de proprietate. Potrivit legii, alin. (10), art. 1, „la momentul incheierii contractului translativ de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitve, potrivit prevederilor art. 8 sau, dupa caz, ale art.9, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor”.
Altminteri, cat dureaza procedura darii in plata, este recomandat sa primiti consultanta, asistenta si reprezentare juridica din partea unor profesionisti, gestionand cu prudenta complexitatea spetei juridice in circumstantele indezirabile ale formularii unor contestatii din partea institutiei de credit. Legea este avantajoasa din prisma termenelor rezonabile cu care opereaza si a mecanismului simplificat al darii in plata, redus la notificarea creditorului si semnarea actului translativ.