Onorariu Avocat Dare in Plata
Costurile achitate de debitor pentru aplicarea darii in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin contractul creditului ipotecar variaza in functie de speta concreta, juridica, a fiecaruia. Situatia simplificata financiar se desfasoara daca creditorul coopereaza pe parcursul procedurii, ceea ce implica minimizarea costurilor.
Primul pas este acela al notificarii institutiei de credit asupra intentiilor debitorului de dare in plata a imobilului. Potrivit legii, notificarea se realizeaza, la alegere, prin serviciile unui executor judecatoresc, ale unui avocat sau ale unui notar public.
Indiferent de alegere, costurile sunt suportate de debitor: in acest caz, daca va intrebati care este punctul de plecare al unui onorariu avocat dare in plata, raspunsul este dat de sumele aferente constituirii notificarii.
Pentru aceasta prima faza, onorariul avocatial se calculeaza pentru redactarea draftului de notificare si finalizarea acestuia, comunicarea notificarii catre creditor si asistarea clientului in incheierea actului translativ de proprietate, inaintea notarului public, in doua zile diferite, potrivit legii, pe care debitorul le propune, intr-un interval orar precizat.
Puteti achita sume mai mari pentru un onorariu avocat dare in plata in conditiile in care speta dvs se complica. Daca institutia de credit nu este de acord cu incheierea actului translativ, atunci are posibilitatea de a contesta in instanta conditiile de admisibilitate a legii.
Contestatia se judeca in instanta, la judecatoria din circumscriptia de domiciliu a debitorului. Implicit, acest lucru aduce costuri suplimentare pentru onorariul avocatial, date de reprezentarea clientului in instanta.
In masura in care solutia nu este favorabila clientului si contestatia creditorului este admisa, clientul, ca parte interesata, poate face apel in termen de 15 zile lucratoare de la comunicarea hotararii judecatoresti.
Ambele infatisari in instanta, cea de solutionare a contestatiei si cea aferenta apelului, presupun includerea in onorariul avocatial a costurilor generate de pregatirea apararilor (intampinare, respectiv apel), reprezentarea juridica in instanta, pentru fiecare termen, activitati juridice urmate de respingerea definitiva a contestatiei creditorului.
Printre acestea din urma se numara redactarea si transmiterea unei noi notificari catre creditor, prin care se propun cele doua termene pentru vizita la notar in vederea semnarii actului de transmitere a dreptului de proprietate.
In consecinta, pragul maxim de complexitate al spetei este reprezentat de situatiile in care creditorul nu respecta Legea darii in plata, iar debitorul poate solicita in instanta pronuntarea hotararii de constatare a stingerii obligatiilor izvorate din contractul de credit.
Date fiind aceste circumstante, alegerea unui avocat de la bun inceput pentru consultanta, asistenta si reprezentare juridica poate fi o decizie luata cu prudenta.
Asadar, pe lista de cheltuieli, unui onorariu avocat dare in plata i se adauga costurile suportate de debitor, potrivit legii, pentru incheierea proceselor-verbale aferente convocarilor notariale, respectiv pentru incheierea actului translativ, care se calculeaza in functie de valoarea imobilului.